Прес-реліз

                                   

18 травня 2021 року в он-лайн форматі відбувся підсумковий інформаційний захід «Індекс євроінтеграційного економічного поступу регіонів України 2014-2021», на якому було презентовано результати комплексного дослідження інтеграції областей України до європейського економічного простору за 2014-2019 роки.

В рамках дискусійної платформи було розглянуто перебіг процесів європейської інтеграції України на рівні її областей протягом 2014-2019 рр. Протягом всього досліджуваного періоду незмінним інструментом оцінювання виступав Індекс євроінтеграційного економічного поступу регіону (ІЄЕП). Дослідження показало наявність як негативних, неоднозначних явищ та процесів, так і позитивних євроінтеграційних зрушень в економіці областей України.

Лібералізація торгівлі з ЄС послужили чинниками зростання індикаторів взаємної торгівлі товарами та послугами з ЄС у більшості регіонів. Протягом досліджуваного періоду регіональні економічні системи стали більш відкритими для торгівлі з ЄС, але стрімкого зростання ролі ЄС у задоволенні внутрішнього попиту на товари та послуги в регіонах не відбулося. Кошти з ЄС домінували в структурі накопичених іноземних інвестицій в більшості українських регіонів, однак явища відтоку європейських інвестицій не були рідкістю для багатьох областей.

У більшості регіонів України рівень цільової інституційної підтримки економічних процесів євроінтеграції мав тенденцію до зростання. Підвищилося й число регіонів, що почали включати відповідні заходи до програм соціально-економічного розвитку та галузевих програм, хоча інституційна підтримка євроінтеграційних процесів продовжує залишатися слабкою стороною багатьох українських областей.

Тернопільщина має традиційно тісні економічні зв’язки з країнами ЄС і продовжує їх розвивати. Індекс євроінтеграційного економічного поступу Тернопільської області протягом 2014-2018 років в цілому мав позитивну динаміку з найвищими значеннями показника у 2016 і 2018 роках. Проте в 2019р. Тернопільщина погіршила позиції за рядом показників торговельно-економічних зв’язків з ЄС. Через це мало місце падіння ІЄЕП області до значення 0,3518, що на 22,13% менше, ніж у 2018 році, і є на сьогодні найгіршим значенням ІЄЕП для Тернопільської області за шість років. Загалом Тернопільська область входить до групи областей, для яких актуальним завданням є підсилення євроінтеграційного вектору розвитку як на рівні стратегічних пріоритетів , так і на рівні цільових обласних програм.

Захід проводився в рамках проекту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у впровадженні проєвропейських економічних реформ в регіонах України», що реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за сприяння Програми «МАТРА» Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Організаторами заходу виступили громадська організація «Гуртом!» спільно Агенцією регіонального розвитку в Тернопільській області, ГО «Тернопільський регіональний ресурсний центр» та ТОВ СІМКА ПЛЮС.

Контактні особи:

Сергій Хлєбас – експерт Тернопільського Дослідницького центру соціальних технологій та ГО «Гуртом!», тел.(097) 581 90 51.

Іванна Хоміцька – керівник відділу ЦРСП в Агенції регіонального розвитку в Тернопільській області, тел.(097) 189 83 83

Добавить комментарий