Хартія вільної людини в школі

20 травня 2015 року
МЕМОРАНДУМ про вивчення та використання принципів Української Хартії вільної людини в навчальних закладах міста Тернополя
текст меморандуму

 

МЕМОРАНДУМ

про вивчення та використання принципів

Української Хартії вільної людини

в навчальних закладах міста Тернополя

20 травня 2015 року

 

«Ми повинні зрозуміти, що таке свобода,

усвідомити її важливість й почати шукати

шляхи набуття свободи духу»

Блаженнійший Любомир Гузар

 

Сучасний стан суспільства має ознаки морального і соціального занепаду та ціннісної дезорієнтації. Споживацьке мислення все більше нівелює етичні і духовні пріоритети, тому українська спільнота потребує концептуального оновлення.

Хартії завжди були  провісниками приходу нових часів й розриву з минулим. Українська Хартія вільної людини, створена в 2012 році моральними авторитетами  України − Ініціативною групою Першого грудня, стала духовною предтечею Другого  Майдану. 10 ціннісних орієнтирів (новел)  як напрямів діяльності кожного українця − це водночас логічний розвиток ключової ідеї Майдану про життя «вільної людини у вільній країні».

Ми, керівники освітянської громади міста,  представники релігійних спільнот та громадських організацій,    учасники  круглого столу «Живімо за Українською Хартією вільної людини!»

  • підтримуючи думку Ініціативної групи Першого грудня,  що «одним із найголовніших національних завдань є завдання виховати потужну когорту громадян, які не боятимуться відповідальності й візьмуть свою особисту долю, як і долю країни, у свої руки»,
  • розуміючи, що освіта як першооснова для будь-яких змін у нашій країні базує стійкість Української держави і її сталий поступ,
  • усвідомлюючи, що лише об’єднання наших зусиль зробить можливим сформувати особистість, навчити самостійно і критично мислити, прищепити бажання бути вільною людиною та дати конкурентні знання нашим учням,

вважаємо за доцільне:

  1. Сприяти застосуванню Української Хартії вільної людини в навчальному та виховному процесі в навчальних  закладах Тернополя, власною професійною  діяльністю слугувати прикладом для учнів, батьків та всієї  освітянської спільноти.
  2. Рекомендувати популяризацію Української Хартії вільної людини в позакласному процесі та спецкурсах з метою формування українця – громадянина і побудови успішної громади села, селища, міста.
  3. Використовувати методичні розробки «Живімо за Українською Хартією вільної людини!» в навчально-виховному процесі.
  4. Сприяти апробації у загальноосвітніх навчальних закладах студентських курсових та дипломних робіт, дидактичних матеріалів на історичні, філософські, літературні теми з вивчення та застосування Української Хартії вільної людини.
  5. Ініціювати спільне обговорення батьками і дітьми змісту Української Хартії вільної людини.

Сподіваємося, що  застосування Української  Хартії вільної людини як цілісного системного  бачення основних цінностей відкритого суспільства для виховання українського громадянина допоможе нам змінити громаду міста для життя у вільній країні.

 

Начальник управління освіти і науки

Тернопільської міської ради                                            Похиляк О.П.

 

Голова комісії освіти і виховання                    о. Володимир Демчук

Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії

 

Виконавчий директор ТОГО «Гуртом!»                           Ковалик І.М.

 

Голова МО «Гармонія-М»                                              Вакуленко Д.В.

 

Підписано усіма директорами ЗНЗ м. Тернополя