Відбулися робочі зустрічі виконавців проекту «Розробка Програми охорони довкілля Почаївської МОТГ на 2022-2027 роки» з представниками об’єднаної громади.

Виконавці проекту «Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на території Почаївської МОТГ на 2022-2027 роки» 13 листопада 2021 року провели декілька просвітницьких зустрічей з  представниками Почаївської об’єднаної територіальної громади.

Перед керівниками закладів освіти Почаївської МОТГ з презентацією «Екологічні виміри Стратегії розвитку Почаївської громади та сучасні виклики збереження довкілля» виступив експерт проекту Сергій  Хлєбас.

На початку виступаючий нагадав присутнім,  що в 2016 році Почаївська міська рада однією з перших прийняла Стратегію розвитку об’єднаної територіальної громади. Смисл  цього документу  враховував  гармонізацію інтересів економічного  розвитку громади та потребами охорони і збереження довкілля. Це  прямо прописано в візії громади «Ти відповідальний за чистоту та збереження землі, де народився» і в стратегічних цілях №3 «Формування засад сталого соціально-економічного розвитку»  і  №4 «Вирівнювання соціально-економічного розвитку сільських і міських територій об’єднаної громади».

Зауважив, що в умовах тяглого економічного і соціального реформування в країні, громадам важливо не упустити з уваги вектор збереження довкілля. Відповідно розробка цільової багаторічної програми має надзвичайне значення для майбутнього Почаївської МОТГ.

Спектр екологічних проблем дуже обширний, тому експерт зупинився на напрямках, які найбільш важливими і посильними для вирішення в рамках місцевої програми. На думку експерта це:

  1. Моніторинг стану земель і грунтів
  2. Моніторинг стану водних ресурсів
  3. Правильне поводження з твердими побутовими відходами
  4. Формування екологічної свідомості та культури:
  • Екологічна освіченість, або система екологічних знань
  • Екологічне мислення, свідомість, переконання світогляд
  • Культура екологічно виправданої поведінки, природоохоронна діяльність
  • Ціннісні орієнтації (система цінностей), культура почуттів, екологічні ставлення.

Непідробний інтерес в освітян і питання з їхнього боку викликали  частини презентації присвячені, важливості  для збереження довкілля, процесу формування в громадян навиків раціонального поводження з твердими побутовими відходами і потреба позитивних змін в екологічній свідомості та культурі молодих громадян. На жаль, за обмеженістю часу зустрічі, була досягнута домовленість на більшість питань відповісти під час спілкування он-лайн на наступних вебінарах проекту та під час дискусій в школах.

На зустрічах з колективами Центру дитячої та юнацької творчості та Почаївського історико-художнього музею учасники загострили увагу виконавців проекту на проблемах виснаження грунтів сільськогосподарських угідь  через багаторічне використання під посіви кукурудзи, соняшнику, сої і ріпаку, а також про безоплатне використання води з глибоких свердловин для підливу малини і клубніки.

Щоб з’ясувати засадничі місцеві екологічні проблеми і виробити компромісне бачення громади, щодо їх вирішення, необхідно залучити до обговорення максимальну кількість небайдужих громадян. Зустрічі з мешканцями об’єднаної громади будуть продовжуватися протягом наступних декількох місяців.

Робота над створенням Програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на території Почаївської МОТГ на 2022-2027 роки буде здійснюватися завдяки  гранту в рамках проекту EU4USociety від Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

 

Інформацію підготувала

                                                                                                                                        координатор проекту                                Світлана Ситнікова

Добавить комментарий